Fietspaden Appelaarsedijk in Fijnaart volgend jaar opgeknapt

De fietspaden langs de Appelaarsedijk in Fijnaart worden tien jaar eerder aangepakt dan aanvankelijk de bedoeling was. De grondige onderhoudsbeurt stond voor 2029 op de planning. De staat van de fietspaden was echter zo slecht geworden dat de gemeenteraad unaniem besloot de renovatie te vervroegen. De verwachting is dat voor de zomervakantie van 2019 het werk is afgerond. 

In de dorpstafel van Fijnaart was al meerdere malen de slechte staat van de fietspaden aangekaart. Het pleidooi bereikte uiteindelijk de gemeenteraad die in november vorig jaar unaniem een motie aannam om de fietspaden eerder te onderhouden. Het werk bestaat uit het vervangen van de asfaltlaag en het aanbrengen van zogenaamde dynamische of slimme verlichting. De totale kosten bedragen ruim 1,6 miljoen euro.

De slimme verlichting werkt met sensoren die reageren op beweging. Dat is niet alleen energiebesparend, maar ook dier- en natuurvriendelijk omdat er minder lichtvervuiling is. Deze oplossing is duurzamer omdat er minder onderhoud uitgevoerd hoeft te worden.