Bedrijfsloods aan Tonsedijk 12 maanden dicht

Op last van burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk moet een bedrijfsloods aan de Tonsedijk in Fijnaart vanaf 14 november 2019 voor 12 maanden dicht wegens een ernstige overtreding van de Opiumwet.
 
In deze bedrijfsloods trof de districtsrecherche Hart van Brabant op maandag 26 augustus 2019 een zeer groot drugslaboratorium aan. Op bijna industriële schaal werden in de loods door middel van verschillende productielijnen zowel de grondstoffen als het eindproduct amfetamine gemaakt. Amfetamine is een verboden harddrug. In de loods trof de politie een handelsvoorraad van circa 1.000 liter amfetamine-olie aan. Volgens de politie is de geschatte straatwaarde circa € 1.225.000.
 
Pandeigenaar: onderzoeksplicht en verantwoordelijkheid
De gehele loods moet nu een jaar dicht. Deze sluiting is pand gebonden. Dit betekent dat het niet uitmaakt of een verhuurder of eigenaar van een pand strafrechtelijk betrokken was bij de overtreding of hiervan afwist. Het feit dát de overtreding plaatsvond in een pand, is voldoende om het pand te sluiten. Het is een vorm van risicoaansprakelijkheid.
Eigenaren en verhuurders van panden hebben volgens eerdere gerechtelijke uitspraken namelijk altijd een zeer zware verantwoordelijkheid en onderzoeksplicht om overtredingen van de Opiumwet in hun panden te voorkomen. Zij moeten bijvoorbeeld heel gericht en regelmatig onderzoek doen naar het gebruik van hun panden. Een simpel bezoek of gesprek is hiervoor onvoldoende. Volgens de burgemeester heeft de eigenaar van de bedrijfsloods in deze specifieke zaak aantoonbaar verzuimd om de overtreding vooraf te voorkomen. Hierdoor kon de zware drugsovertreding in zijn pand plaatsvinden. Dit wordt hem aangerekend.
 
Gevaarlijke situatie.
Door onvoldoende te controleren is een potentieel gevaarlijke situatie ontstaan. Bij de productie van synthetische drugs gebruikt men bijvoorbeeld allerlei gevaarlijke grond- en afvalstoffen. Als de productie ondeskundig gebeurt, kan dit verstikkings-, explosie- en/of brandgevaar opleveren. Zeker bij deze omvang is het leed niet te overzien voor de gebruikers en omgeving van het pand als er iets mis zou gaan. Ook om die reden moet het pand dicht.
 
Duidelijk signaal
De sluiting is ook een duidelijk signaal; drugsproductie en zeker op deze schaal is niet wenselijk binnen de gemeente Moerdijk. De boodschap van burgemeester Klijs is dus helder: “Drugshandel lijkt misschien winstgevend en spannend, maar loont uiteindelijk niet. De realiteit en de negatieve gevolgen achterhalen u altijd. Ook als u als eigenaar niets met de overtreding te maken heeft, bent u altijd eindverantwoordelijk. Voorkom dus dat u ongewild bij criminele activiteiten betrokken raakt.”
Aan eigenaren geeft hij tot slot de tip om hun panden goed en regelmatig grondig te controleren op overtredingen van de Opiumwet. Voorkomen is immers beter dan genezen.